modulafslutning 1 - ur



Det færdige produkt - et drejet ur i birketræ



Ideudvikling

Brainstorm 
Vi startede med en fælles brainstorm omkring emnet - ur. I vores gruppe talte vi især  om produktion af ur - og vi havde nok lidt luret at vi skulle lave et ur og derfor begyndte ideerne til dette projekt allerede at tage fart.
Benspænd 
Nu fik vi præsenteret den "faste" opgave selve uretværket dimensioner gav nogle begrænsninger.
Mine ideer
Min første og måske vigtigste del i opgaven var at finde ud af hvilket slags ur jeg kunne lide og kunne bruge derhjemme (eller give i gave til nogen). 
Jeg blev hurtigt klar over at jeg generelt ikke kan lide ure. De minder mig mere om at jeg snart skal  noget, og specielt store ure har en tendens til at give mig stress.
Jeg kunne ikke finde noget sted hvor jeg kunne bruge et ur og besluttede derfor at håndværket skulle være det vigtigste og derefter kunne jeg se om nogle ville have uret.
Håndværksideer 
Jeg ønskede at dygtiggøre mig håndværksmæssigt og tænkte straks på trædrejning som jeg lige havde været på kursus i, og følte mig meget som begynder i.
Jeg overvejede også noget med syning - men kom tilbage til at trædrejning ville give et resultat som var mere mig. Så projektet blev et ur drejet i træ



Designmæssige overvejelser
Stort eller småt
En af de første overvejelser var om det skulle være stort eller lille, og samtidig om det skulle være væghængt eller kunne stå på bordet.
Jeg fandt noget inspiration på internettet og besluttede i starten at lave uret i "vækkeursstil", en smule konisk med en afrettet del så den kunne stå på en flade.
Dette måtte jeg dog gå væk fra igen da urværket fyldte 8 cm og med drejningen ville mit ur ende på mindst 10 cm (det endte med 12,5 cm ) i bredden.
Da jeg indså dette blev uret hurtigt til et vægur med en tykkelse på minimum 2 cm ( endte med 3,5 cm)




Farve og struktur
Hvis det skulle være muligt at se hvad klokken var skulle der være en vis kontrast mellem visere og træfarve 
Jeg overvejede at vælge en mørkere træsort også farve viserne - men efter et besøg hos min brændestak kunne jeg se at det var mere realiststisk at lave uret lyst også holde viserne sorte. Jeg valgte at bruge birketræ til uret.

Tal 
Jeg overvejede om der skulle sættes tal på uret - men jeg syntes til denne opgave, at det ville være bedst - og meget minimalistisk uden tal. 


Håndværksmæssige overvejelser
Frisk træ eller tørt træ
Frisk træ er nemmere at arbejde ind men vil altid vride sig bagefter. Da jeg kun havde erfaring med drejning i frisk træ og netop havde noget frisk birketræ valgte jeg at drejet uret i frisk træ.
Side- eller endedrejet træ
Jeg ville helst dreje i endetræ og derved få nogle flotte årringe i uret frontside. Men efter vejledning af en ekspert valgte jeg alligevel at dreje i sidetræ. At dreje i endetræ skulle være meget svært.
Slutbehandling
Der er to metoder som jeg kender til slutbehandling af friskdrejet træ. Enten lak eller olie/voks og jeg valgte lak - det var nemmest og jeg syntes tidligere det har givet det bedste resultat.
Håndværkmæssige udfordringer
Drejemaskinen
Jeg havde ikke før prøvet den drejemaskine der var til rådighed. Dette gav en del udfordringer med at finde værktøjet og metoderne som var nødvendige for arbejdet 
4 mm urværk
Forbindelsen mellem urværk og visere måtte kun være 4 mm tyk. Dette gav en udfordring i at dreje så tyndt. Jeg endte med at dreje så der var ca. 12 mm tykkelse, og derefter savede jeg den sidste flade af.
Viserne
viserne var for lange i forhold til uret. Jeg klippede derfor viserne i den længde jeg ønskede og rundede dem med sandpapir.
                                 
Slutresultat og refleksioner
Jeg blev overraskende glad for slutresultatet og har faktisk hængt uret op derhjemme i køkkenet. Jeg var glad for ideprocessen og arbejdet med trædrejning. 
Udfordringen med mit ur i fremtiden er træet vridninger - jeg regner med at slibe uret ned på et tidspunkt og lakke det igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar